dinsdag 1 december 2009

draagjas deel 2

Neem je stuk fleece dat je als tussenstuk zult gebruiken.
Even over de rek van de fleece. Ik weet niet of het zo belangrijk is, maar heb het toch gedaan.

De fleece-stof moet meerekken in de lengte, niet in de breedte. Als je dit even uitprobeert voor je begint te tekenen zou het moeten kloppen.
Knip een lap van 26cm breed. De lengte moet je zelf nog bepalen adhv je verticale lijn op je jas. Meet die na en doe er 5cm bij. nu heb je de lengte van je lap. Bij mij was de verticale streep 55cm en werd mijn lap fleece dus 60cm lang. dan plooi je je lap dubbel over de lengte, zodat je nog 13cm breed hebt, maar wel nog even lang. Op 9cm van het einde (maakt helemaal niet uit welk einde) zet je een kleine markering. Hier moet een afgeronde vorm komen. Ik gebruik hiervoor een bord. Je vertrekt aan de markering van die 9cm en eindigt onderaan de overkant. Heel moeilijk uitgelegd, maar ook hier zijn de foto's: markering en bordje. resultaat.

Nu mag je op de getekende lijn doorheen beide lagen knippen. Ook op de vouw mag je nu knippen. Je bekomt dan 2 lappen fleece van 13cm breed met gelijke afgeronde hoeken: foto


Als je fleece een binnen- en buitenkant heeft, moet je straks even kijken welke lap nu links wordt en welke rechts.


Fleece bevestigen aan de losse flap van de jas:

Neem een van beide lappen fleece. Leg die zo als op de foto. Ik heb kruisen op mijn 'lelijke' kant gezet om het voor jullie duidelijk te maken waar mooie kant en lelijke kant komt.
Je fleece ligt dus zoals op de foto met de mooie kant naar onder (= dus niet zichtbaar), met de ronding ook zoals op de foto. Lukt het niet om de ronding gelijk te krijgen, probeer dan je ander lap fleece. Dan lukt het gegarandeerd.
Leg die nu onderaan op de flap van je jas zoals op de vorige foto. Even een close-up (foto) Je fleece begint dus iets lager dan de flap van je jas. foto Mooie kanten van jas en fleece tegen elkaar.
Pin de fleece vast op de flap, hierdoor moet je flap ook een wat rondere vorm aannemen. foto en nog eentje. Op de laatste ligt de flap nog identiek met de vorige foto's, maar heb ik de rest van de jas omlaag geplooid.
Nu kan je dit vaststikken met een resultaat zoals op de foto.

Doe dat met de ander flap ook en dan heb je uiteindelijk dit. Zelfde resultaat maar met de rest van de jas omlaag geplooid: foto

Een close-up van de bovenkant: foto. De fleece is veel te lang en dit knip je nu gelijk met de rand van de flap van je jas. foto

Nu knip je uit je fleece weer een lapje. Met de richting van de rek in de breedte, niet in de lengte. Dit is dus anders dan de lange lappen van daarnet. Je lapje moet 9cm breed zijn en 50cm lang. Dit is voor iedereen gelijk, ongeacht de lengte van je jas dus. foto

Je lapje fleece leg je mooi op de bovenrand van je flap van de jas. Mooie kanten alweer tegen elkaar. foto
Vastpinnen en stikken. foto en foto afgewerkt.

Om later mooi aan te sluiten rond het nekje kan je hier eventueel een elastiek in verwerken. Dit doe je als volgt. Plooi je lap naar binnen toe om. foto. Vastpinnen en stikken. Je hebt nu een tunneltje gemaakt waardoor je een elastiek kan steken. Stik eerst de ene kant vast, nog voor je op de juiste lengte knipt (foto). 1 a 2 cm stikken volstaan trouwens. Dan trek je aan het andere uiteinde wat aan de elastiek zodat er een beetje rek op zit, maar echt niet te veel. De jas moet later nog vlot over je kindjes hoofd kunnen. Mijn elastiek was uiteindelijk maar een kleine 10 cm korter dan het tunneltje. Het handigst is om je elastiek niet op maat te knippen. Je houdt hem op de gewenste lengte onder het voetje van je naaimachine (de elastiek zit nog stees IN je tunneltje). Stik weer een centimeter of 2 je elastiek aan je tunneltje vast en pas daarna kan je je elastiek afknippen. (helaas vergeten een foto te nemen van deze stap.)

Als je hiermee klaar bent kun je al eens je jas wat bij elkaar houden en zie je al hoe alles straks inéén gaat passen.

1 opmerking:

  1. Wat een geweldige creatieveling ben jij zeg! Ik ben nu bezig met de Mei Tai en met de uitleg incl. foto's is dat heel goed te doen! Thanks!

    BeantwoordenVerwijderen